יום ראשון, 28 בפברואר 2016

מהו כושר גופני?

אז מהו בעצם כושר גופני?
כאשר אתם חושבים על בן אדם שהוא בכושר, איזו דמות אתם מתארים בראש?
מרתוניסט, אתלט, מרים משקולות, מתעמל קרקע, שחקן כדורגל, או סתם בן אדם רגיל על חוף הים עם שרירי בטן בולטים?
אתם תופתעו לדעת שהשאלה הפשוטה: “מהו כושר גופני?” מטרידה הרבה מאוד פיזיולוגים ואנשים מקצוע בתחום הספורט. לאורך שנים רבות ניסו לתת לכושר הגופני הגדרות קצרות ופשוטות, ולאחרונה הוכנסה הגדרה מקוצרת למונח זה.
“כושר גופני – היכולת של הגוף לפעול ביעילות ואפקטיביות בזמן עבודה, פעילויות פנאי, למנוע מחלות שנוצרות כתוצאה אורח חיים מודרני (יושבני), ולהיות מסוגלים לשאת בהוצאות האנרגטיות הדרושות בחיי היומיום.”

בזמן שזוהי תשובה קצרה על השאלה “מהו כושר גופני?” ישנה תשובה מעמיקה יותר כאשר חוקרים יותר לעומק. כאשר אנו נפרק את הכושר הגופני למרכיביו השונים, נוכל לקבל תמונה ברורה יותר לגבי מה זה אומר “להיות בכושר”, נוכל לזהות מונח זה, למדוד אותו, ולהבין את משמעותו.

במאמר זה אביא 10 היבטים שונים לכושר גופני, כאשר חמשת ההיבטים הראשונים קשורים ישירות לבריאות וניתן לשפר אותם בעזרת אימון גופני כללי נכון, ואילו חמשת ההיבטים האחרונים קשורים ליכולות שניתן לשפר אותן על ידי אימון גופני ספציפי.

כושר גופני #1 – הרכב גוף:
המרכיבים של הגוף שלנו: אחוז שומן, אחוז שריר, עצם וחלקים משמעותיים נוספים של הגוף. ניתן למדוד באמצעות קליפר, משקל מדידה על ידי מוליכות חשמלית, ושיטות מסובכות ונגישות פחות כמו שקילה במים, ובוד פוד.
מכל המרכיבים של הכושר הגופני מדד הרכב הגוף הוא היחיד שאינו קשור ביכולות פיזיות. מהסיבה הזו, הוא לא תמיד נכלל כמרכיב כושר גופני. יש אפשרות של כל אחד ואחת מאתנו להתאמן באחוז שומן יחסית גבוה למשל. ירידה באחוזי שומן ועלייה באחוז המסת גוף הרזה ישפר את כל שאר מרכיבי הכושר הגופני, יחד עם מרכיבי בריאות חשובים.

כושר גופני #2 – כוח:
היכולת של קבוצת שרירים לפתח עצמה. הכוח נדרש לנו על מנת שנוכל לבצע פעולות פונקציונאליות בסיסיות במהלך חיי היומיום שלנו. דוגמא לתנועות כאלו: סקוואט (ישיבה לעמידה ולהפך), משיכה, לחיצה וכפיפה. כל אלה חשובים לנו בתנועה היומיומית. בנוסף, ככל שאנו מתבגרים מסת השריר וכוח השריר שלנו יורדים. ניתן להאט ירידה זו באמצעות אימוני כוח.

כושר גופני #3 – אירובי:
היכולת של מערכת הנשימה, כלי הדם והלב לספק את החמצן הדרוש במהלך פעילות גופנית ממושכת. יכולת אירובית משופרת מגדילה את כמות החמצן שניתן להחזיק בריאות, כך שהלב עובד פחות קשה על מנת לפזר את החמצן בין הרקמות הזקוקות לו. בנוסף, אירובי חשוב לבריאות הכללית של הלב, ומניעת מחלות הקשורות באורח החיים המודרני.

כושר גופני #4 – גמישות:
טווח התנועה של מפרק מסוים בטווחי התנועה הפיזיולוגיים שלו. טווח התנועה האופטימלי שלנו משמעותי בנוגע לכלל המרכיבים של הכושר הגופני. הדוגמא הטובה ביותר היא אם אין לנו את הגמישות הנדרשת במפרק הכתף לא נוכל להרים את היד למעלה בטווח תנועה מלא ללא מאמץ של חלקים נוספים בחגורת הכתפיים. עניין זה מתקיים בעיקר בקרב מבוגרים, אך לא רק.

כושר גופני #5 סבולת שריר:
היכולת של קבוצות שריר שונות לבצע פעילות ממשוכת של כיווץ שרירי כנגד מאמץ תת-מרבי. מרכיב זה חשוב לנו במיוחד בחיי היומיום בשלל תחומים: גינון, ניקיון, שטיפת כלים, ושטיפת רכב. כל אלו ועוד יוכלו להתבצע ביתר קלות אם מרכיב זה ישתפר.

מדדים הקשורים ביכולות:
כושר גופני #6 זריזות:
היכולת לשנות את מיקום הגוף כולו בזמן, מרחק ודיוק מרבי. כמעט כל ספורט תחרותי נדרשות לנו היכולות של הזריזות. אגרוף (התחמקות מאגרוף), שינוי כיוון בכדורגל, והטעיות בכדורסל. בנוסף, פציעות רבות נובעות כתוצאה משינויי כיוון כך ששליטה מלאה בגוף ועבודה על מרכיב כושר גופני זה נחוצה ביותר.

כושר גופני #7 שיווי משקל:
היכולת של הגוף להבין את מיקומו ולשמר את תנועת גופו במרחב. בעיקר כשאנו מתבגרים עניין השיווי משקל הופך ליותר ויותר קריטי למניעת נפילות, אשר יכולות לגרום לנו לפציעות חמורות. אנשים נוטים לא להתייחס למרכיב כושר זה, אך זהו מרכיב חשוב מאוד.

כושר גופני #8 קואורדינציה.   
היכולת להשתמש במקביל במספר יכולות גופניות דוגמת ראיה ושמיעה ושילובם עם חלקים ממערכת התנועה של גופנו בביצוע פעולות בצולה מדויקת וחלקה. קואורדינציה נכנסת בפעולות רבות בחיי היומיום: החל מנהיגה, רכיבה על אופניים, נגינה על כלים מוזיקליים, וביצוע תרגילים מורכבים בחדר כושר דוגמת הנפות.

כושר גופני #9 כוח מרבי
היכולת לגייס יחידת שריר או מספר יחידות שריר להפעלת כוח מקסימלי במינימום זמן. היכולת להשתמש בכוח מרבי נדרשת מאתנו בעיקר בספורט תחרותי אך לא רק. בחיי היומיום במיוחד כשאנו מתבגרים נדרש מאתנו כוח מרבי גם כאשר אנו מנסים בסך הכול לקום מכיסא ולעמוד.

כושר גופני #10 מהירות 
היכולת לבצע תנועה מסוימת בזמן מינימלי. מיומנות זאת נדרשת בענפי ספורט רבים, בעיקר כאלו הדורשים יכולת אתלטית. בנוסף, אנו זקוקים למהירות בחיי היומיום בעיקר כדי לרוץ אחרי אוטובוס שנמצא כמה מטרים מאתנו בתחנה ולא נרצה לפספס אותו.

לסיכום, אני מקווה שלאחר הקריאה של מאמר זה הצגתי תמונה מלאה יותר של המושג “כושר גופני” וכעת תוכלו לשלב את המרכיבים השונים שלו בתכנית האימונים שלכם. בנוסף, תמיד רצוי להגיד  למאמן הכושר האישי שלכם (במידה ויש לכם) את המטרות עליהן תרצו לעבוד.  מאמן כושר טוב ידע בדיוק כיצד להתאים תרגילים מסוימים ליכולות שאותן תרצו לשפר. בסופו של יום כושר גופני יכול לעזור לנו לחיות חיים ארוכים, מלאים ומאושרים יותר.

מאת: לאון קסלר והגישה שלי לכושר ובריאות היא ייחודית. שהתפתחה אצלי במשך שנים, ועזרה לי לבנות קהילה גדולה של מתאמנים אישיים. מאתר: http://maker.co.il. 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה